山下拓也/Takuya Yamashita  

未分類

Jaku-Jaku sama Ⅱ, 2016
Exterior walls, printed sheet, pvc sheet, single pipe

At Setouchi Triennale 2016, Yamashita has worked in residence with young artists friends for about one month. After putting the printed images of character created with Photoshop on the exterior walls of old Japanese-style house which was the venue of exhibition, he cut out the parts from walls with large electric saw called Recipro-saw. Yamashita put together 6 parts which he had cut out to organize a sculpture in large size, and exhibited them on the exterior wall itself.
The wall of Japanese traditional old house is used to made by landing up soils which cover bamboo lattice made in between of wooden beams and posts of house. This old house has a corrugated sheet on it as a cover against wind and rain. Although it had a simple reinforcement with resinous filling, the body of sculpture mainly made with soils and woven bamboo crumbled and slimmed down during the exhibition period because of wind and rain. At the ground, soils which was produced when the work had been created and the crumbled soils dropped out from sculpture pilled up day by day.

For this project, Yamashita exposed Japanese traditional building made of non-permanent materials which differs from stubborn Western architecture with bricks, exposing its ingredients to the outside.
The image of work which reminds a character of animation or cartoon was inspired by found stickers sticked on everywhere inside the old house, which were attached by children who may lived long time ago.

弱弱様Ⅱ 2016
外壁、プリントシート、PVCシート、単管

 山下は「瀬戸内国際芸術祭2016」にて、約1ヶ月間、後輩のアーティストたちと共に滞在制作を行なった。展示会場であった古民家の外壁に、フォトショップで制作したキャラクターの画像を印刷、貼り付けた後、レシプロソーと呼ばれる大型の電動ノコギリでパーツを切り抜いた。切り抜いた6つのパーツで大きな彫刻を組み立て、外壁に展示した。
伝統的な日本の古民家の壁は、木材の梁と柱の間に竹で編んだ格子に土を盛ることで作られる。この古民家は、その上に風雨よけとして波板が張られていた。樹脂の補填による簡易的な補強を施してはいるものの、主に土と編んだ竹による彫刻の肉体は、展覧会会期中、風雨によって崩壊し痩せ細っていった。地面には、制作作業によるものと、彫刻から崩れ落ちた土が日増しに溜まっていった。レンガによる強度のある西洋建築とは異なった、非永続的な素材で作られた日本の古民家が、素材の剥き出しとなった状態で屋外にさらされた。またアニメや漫画のキャラクターを思わせる作品のビジュアルは、古民家の内部で見つけた、昔住んでいた子供たちによって至る所に貼り付けられたキャラクターのシールをアイディアの発端にした。